Tips & Tricks

8 tips om jouw creatieve brein te prikkelen

Je herkent het vast wel: een creatieveling om je heen die altijd boordevol nieuwe ideeën zit en altijd out of the box kan denken. Sommige mensen zijn er mee geboren en hebben een creatief talent, de andere niet. Maar gelukkig kun je het leren om creatief te zijn. Of met andere woorden: je kunt een creatief brein ontwikkelen. Bovendien is creatief zijn ook nog eens heel gezond. Zo werkt het stressverlagend en het houdt je hersenen in conditie. Met de onderstaande tips helpen wij jou een handje.

1. Verander van omgeving

Door van omgeving te veranderen worden jouw zintuigen opnieuw geprikkeld en kunnen jouw hersenen aan de slag om deze informatie te verwerken. Je hersenen worden even getriggerd en worden simpel gezegd even gereset. Dus verander van de omgeving van waar je nu zit. Het hoeft geen grote verandering te zijn, verplaats je bijvoorbeeld van je werkplek naar de eetkamertafel. Bovendien kun je ook van omgeving veranderen op online gebied. Wanneer je het echt groots wil aanpakken kun je op reis gaan: hierdoor zal je jouw creativiteit met flinke stappen vergroten.

2. Psychedelisch avondje

Klik hier wanneer jij ook een psychedelisch avondje wil beleven vol creativiteit. Paddo’s en truffels staan namelijk al heel lang bekend als het middel om het creatieve brein te prikkelen. Ze geven de kans om eens buiten de lijntjes te denken. Toch blijkt het uit onderzoek dat men tijdens de trip zelf geen verhoogde creativiteit had, maar dat het wel verbetering kan hebben op de lange termijn. Daarnaast hebben paddo’s en truffels nog meer positieve effecten, zoals het afleren van negatieve eigenschappen en je krijgt een beter humeur. Je hebt verschillende soorten paddo’s en truffels, waaronder de paddoskopen.nl/product/magic-truffels/mexicana. Wel is het belangrijk om te benoemen dat je geen paddo’s en truffels moet nemen wanneer je psychische klachten hebt, en lees altijd de productwaarschuwing aandachtig door.

3. Ga sporten

Wanneer je beweegt geef jij jouw creatieve brein een boost. Dat blijkt zelfs uit onderzoek: tot wel zestig procent meer creativiteit kan er opgewekt worden met sporten. Vooral als je buiten bent zal dit het effect nog meer versterken. Ga bijvoorbeeld een rondje lopen in het park of ga met de hond naar het bos. Je zult al gauw merken dat je bars van de ideeën! Dit komt omdat er tijdens het bewegen meer bloed stroomt naar jouw hersenen waardoor het zuurstofgehalte toeneemt. 

4. Doe een muziekje aan

Muziek wekt een bepaalde stemming bij jou op. Wanneer je een muziekje aan doet, kun je jouw gevoel dus veranderen. Wanneer je een nieuw genre of een nieuwe playlist opzet, bestaat er dus een grote kans dat je op nieuwe ideeën komt. Bovendien kun je je even volledig afzonderen van de rest. Je kunt je eens goed concentreren op je werkzaamheden. Het blijkt zelfs dat mensen het beste werk opleveren wanneer ze zich in een ruimte bevinden met zeventig decibel om hen heen.

5. Probeer te ontspannen

Voor veel mensen is het lastig om eens helemaal te ontspannen. Toch zijn dat juist dé momenten waar je op nieuwe ideeën komt. Neem bijvoorbeeld een douche of ga eens lekker chillen op de bank. Probeer eens niet te denken aan de taak waarop je vastloopt. Wanneer je terugkomt op de taak kijk je er waarschijnlijk op een heel andere manier naar, inclusief andere inzichten.

6. Ga brainstormen met jezelf

Wanneer je iedere dag een moment voor jezelf pakt en deze gebruikt om te brainstormen, houd je jouw brein actief. Bovendien geef jij jouw hersenen de ruimte om eens buiten de lijntjes te denken. En de brainstormsessie hoeft natuurlijk niet per se over die ene taak te gaan, of over jouw werk. Het mag ook eerst een nutteloze opdracht zijn die jij jezelf hebt gegeven. Het gaat er namelijk om dat jij jouw hersenen blijft prikkelen waardoor jij jouw hersenen als het ware traint. Je zult zien dat het op den duur zijn vruchten gaat afwerpen en jij met meesterlijke ideeën op jouw werk komt.

7. Ga puzzelen

Zeg maar hallo tegen een gezond brein wanneer je regelmatig puzzelt. Denk hierbij aan sudoku’s oplossen, kruiswoordpuzzels maken en woordenzoekers afstrepen. Een kruiswoordpuzzel draagt bij aan een beter langetermijngeheugen, terwijl een woordenzoeker juist het kortetermijngeheugen triggert. Ga daarom eens puzzelen en wissel al deze puzzels eens met elkaar af. Ook wanneer je merkt dat je er beter in wordt kun je jezelf blijven uitdagen. Hierdoor blijf jij jouw hersenen trainen wat er weer voor zorgt dat jij een stuk creatiever zal worden.

8. Bezoek een museum

Een museum bezoeken is niet alleen leuk, het zorgt er ook voor dat jij het museum vol nieuwe ideeën verlaat. Kunstenaars hebben namelijk een heel andere kijk op de wereld dan jij waarschijnlijk zult hebben. Wanneer je naar een kunstwerk zit te kijken sta jij even in de schoenen van de kunstenaar en waan jij je in zijn wereld. Dit zal ervoor zorgen dat jouw hersenen zich zullen vullen met boordevol inspiratie. Op naar het museum!

You may also like

Leave a reply