Luxury & LifestyleTips & Tricks

Het geheim achter de vlag

Het geheim achter de vlag

Al in de prehistorie maakte men gebruik van vlaggen. Deze vlaggen werden geschilderd op rotsen of dierenhuiden en werden gebruikt om aan te tonen tot welke stam of familie de groep hoorde. De vlag bleek een groot succes als het gaat om het herkenbaar maken van landen, steden, familie, schepen etc. . Maar ook winkeleigenaren zijn de waarde van vlaggen gaan inzien. Zo zie je tegenwoordig steeds vaker winkels die een gevelvlag bedrukken om zo klanten naar binnen te lokken en herkenbaar te zijn in de winkelstraat. De oorspronkelijke gedachten achter de vlag, het herkenbaar maken, is dus nog steeds hetzelfde, alleen tegenwoordig steeds vaker in een nieuw jasje.

Verhaal van een vlag

Vlaggen vertellen vaak de geschiedenis van hetgeen waar zij voor staan. Zo staat bijvoorbeeld elke ster op de vlag van amerika voor één staat. En komt de vlag van Utrecht met de rode schuine streep van de beschermheilige van de stad, Sint-Maarten. Deze sneed de helft van zijn cape af en gaf deze aan een arme man die het koud had. De herkenbaarheid van een vlag, met het bijkomende verhaal daarbij verbroedert groepen mensen. Het laat zien dat je bij elkaar hoort en daarom zijn mensen vaak trots op hun vlag. 

Dit verbroederende effect zorgt ervoor dat bijvoorbeeld sportclubs en gemeenschappen eigen vlaggen drukken om zo meer saamhorigheid te creëren.

Signalering

Vlaggen blijken ook een uitstekend medium om mee te seinen. Als we kijken naar het gebied van sport zien we bijvoorbeeld bij voetbal de grensrechter lopen met een vlag. Wanneer er een overtreding wordt gemaakt of er staat een speler buitenspel wappert hij met zijn vlag om zo een signaal door te geven aan zijn scheidsrechter. Bij de motorsport zijn vlaggen ook prominent aanwezig. Stewards langs de baan zijn voorzien van verschillende soorten vlaggen die elk in verschillende situaties ingezet kunnen worden om coureurs op de hoogte te stellen van deze situaties. 

Maar ook bijvoorbeeld marshalls op vliegvelden liepen, voordat ze werden voorzien van stokjes met daarin led lampjes, met vlaggen op de vliegbaan om signalen door te geven aan de cockpit. 

Het woord vlag

Het woord vlag komt vaak terug in de Nederlandse spreekwoorden. Zo kun je bijvoorbeeld slagen met vlag en wimpel of moet er bijvoorbeeld gekeken worden hoe de vlag erbij hangt. Het feit dat het woord vlag veelvuldig terugkomt in de Nederlandse woordenschat toont aan dat vlaggen een prominente rol hadden in de geschiedenis van ons land. Het woord vlag komt van het latijnse woord vexillum wat stond voor vaandel in de Romeinse tijd.

You may also like

Leave a reply